DVR платки


Използването на специализирани DVR кепчърни платки за видеонаблюдение дава възможност за друг начин за организиране на видеонаблюдението, а именно с персонален компютър. Има 1, 4, 8, 16 и 32 канални DVR платки, които може да се монтират в компютъра или да са външни, т.е. да се включват през USB порт (характерно е при използването с преносими компютри). 

Основната функция, която предоставя една DVR платка или както бива още наричана кепчърна карта е да предостави възможност за интеграция на системата за видеонаблюдение с компютър. На практика самите DVR платки се вграждат в компютъра, за да могат да се възпроизвежда и регистрира генерирания от камерите за видеонаблюдение видео и аудио поток.

Какви са характеристиките на DVR платките?

Редица характеристики отличават различните модели DVR платки, предлагани на българския пазар:

  • Брой видео канали;
  • Брой аудио канали;
  • Скорост при възпроизвеждане и компресията на сигнала при запис или четене (измерен в брой кадри за секунда);
  • Методи на компресиране на видео записите и свързаните с тях данни – хардуерен или софтуерен;
  • възможност за наблюдение, преглед на записите и менажиране дистанционно през Интернет от компютър или смартфон.

Като обобщение може да се отбележи, че DVR кепчърните платки дават почти същите възможности както DVR устройствата, с допълнение че компютъра може да се използва и за други дейности. Недостатъците се изразяват в това, че те са капризни към изискванията за компютърната конфигурация – задължително Intel чипсет (което не е гаранция, че ще работи), мощен процесор, повече оперативна памет, по-мощна видеокарта и по-голям хард диск. Допускането на компромиси в това отношение води до влошено качество на видеонаблюдението! Слабост е и по-сложното конфигуриране на системата.

Въпреки това, някои клиенти предпочитат такава конфигурация, поради възможността те да си подсигурят компютър, на който да извършват и други дейности, като този вариант излиза по-евтино. Необходимо е обаче консултация със специалист, така че не се колебайте да се свържете с нас преди да вземете решение.