Камери


Охранителни камери за видеонаблюдение

Развитието на съвременните технологии с бързи темпове и многото производители доведе до изключително голямо разнообразие при CCTV камерите за видеонаблюдение. Особено голямо разнообразие се забелязва не в професионалния сектор, а в този за масово потребление, където масово навлизат нови технологии, позволяващи по-високо качество и висока разделителна способност, както и предаване на видеосигнала на по-далечно разстояние. Съвременните камери трябва да отговарят на множество изисквания на потребителите, често и съвсем несъвместими на пръв поглед. Така например си противоречат изискванията за висока разделителна способност и качество на изображението с големината на записите, или разстоянието на което се наблюдава и ъгъла (площта), която се наблюдава и др. Разбира се и цената е от основно значение, тъй като качеството е съпроводено и с по-високи цени.

Монтираните обективи могат да бъдат фиксирани или с променливо фокусно разстояние (т.н. вариообективи), на които може да се променя фокусното разстояние – ръчно и фиксирано при монтажа за получаване на ясен образ на наблюдавания обект или от управляващото устройство по време на работа. Колкото по голямо е фокусното разстояние, толкова камерата повече увеличава образа, т.е. го приближава, като предимството на вариообективите е, че могат да се фокусират на по-отдалечени обекти в зависимост от желанието на клиента. Камерите с голямо фокусно разстояние се използват за наблюдение на отдалечени обекти, но стесняват ъгъла на наблюдение, който при ниското фокусно разстояние е от порядъка  от 900 до 1200 и повече за широкоъгълните обективи.

Focus_diagram

Фиг.1 Стесняване на ъгъла на наблюдение при промяна на фокусното разстояние

 За да бъдат ефективни през нощта на по-далечно разстояние, камерите с голямо фокусно разстояние трябва да са снабдени с по-мощен прожектор. Камерите с вариообективи обикновено са от типа PTZ (Pan – хоризонтално, Tilt – вертикално и Zoom – увеличаване на образа), т.е. те могат да се движат и да наблюдават много по-голяма площ и да се фокусират на обекти на различно разстояние. По този начин се спестяват няколко камери, но се налага да има оператор на видеоустройството за да ги управлява. При тези камери инфрачервеният прожектор обикновено е с малка мощност или липсва, което налага осветяване на наблюдаваната площ. PTZ камерите с висока резолюция могат да разпознават подробности, включително лица и номера на автомобили, но цената им е доста висока.

Камерите могат да се подразделят на аналогови, IP (наричани още мрежови) и специализирани камери. Виж “Помощ за избор на камери”

Аналоговите камери се разделят по вида на използване на такива за външна или вътрешна употреба, с различна разделителна способност, както и най-новите AHD камери.

Веспър 55 ЕООД се стреми постоянно да подобрява своята гама от предлагани продукти, за да сме сигурни, че нашите клиенти получават само и единствено най-новото и най-доброто и то на несравними с конкуренцията цени.