Въведение във видеонаблюдението


Какво е видеонаблюдението? Това е съществена част от системите за сигурност в съвременния свят и позволява на потребителите чрез камери и видеорекордери да наблюдават в реално време или чрез записи какво се случва в и около важни за тях обекти – магазини, заведения, предприятия, складове, вили, училища, входове на жилища и блокове, офиси, паркинги и автокъщи и др., да се следи трафика и кой влиза и излиза, т,е, да се получи информация за реалната обстановка, често за да се регистрират или предотвратят кражби или други престъпления или инциденти.

Видеонаблюдението се изгражда с камери, видеорекордери или компютри и позволява наблюдението на обектите в реално време, непосредствено или дистанционно през Интернет чрез компютър или смартфон, както и да се записва обстановката за последващ преглед. На схемата по-долу може да видите как се изгражда една аналогова система с цифров видеорекордер, или просто наричан DVR (Digital Video Recorder).

Схема Видеонаблюдение

Камерите могат да бъдат аналогови с резолюция от 380 до 1200 TV линии, IP или наричани още мрежови (най-често с резолюция 1, 1.3 или 2 мегапиксела ) или най-новите разработки за аналогови с HD дефиниция – AHD, които конкурират по качество IP камерите и дават възможност за съвместна работа и с аналогови камери с по-ниска резолюция. Съвременните DVR могат да бъдат аналогови, мрежови – NVR ( Network Video Recorder), предназначени за работа само с IP камери или хибридни, т.е. за едновременна работа и с двата вида камери. Всичките обаче трябва да имат устройство за запис на видео и аудио сигнала (обикновено хард диск), непрекъснато, по график, само при движение или при алармен сигнал. Задължително условие е достъпа до видеоизображенията да става през Интернет от друг компютър, таблет или смартфон. Свързването може да се осъществи по статичен IP адрес или чрез технологии, които се използват при динамично променящ се такъв  (NVSIP или E-cloud). 

Видеонаблюдението може да бъде скрито или показно, за да действа превантивно, тъй като всеки престъпник би се запитал дали би искал да бъде разпознат и впоследствие заловен. За съжаление видеозаписите нямат стойност като доказателство в съда, но могат да подпомогнат полицията в процеса на разследването и залавянето на престъпниците. Това обаче налага използването на качествена апаратура за видеонаблюдение, за да може да се разпознаят лица или предмети. Много търговци предлагат евтина техника с ниски параметри, разчитайки да спечелят повече. Успоредно с това смятат, че изграждането на системите за видеонаблюдение е елементарна работа – колко му е да се свържат няколко камери с DVR, нещо което може да свърши всеки с елементарни познания по електротехника или с малко опит с компютри. Да, да ама НЕ! Тези „специалисти“ обикновено не могат да постигнат всички възможности на апаратурата или да изградят качествена и надеждна система. Затова не са редки случаите, когато на записите се виждат само силуети, без да може да се разпознае кой или какво е записано, или системата показва дефекти много скоро след монтажа.

Пооради това не си позволявайте да си хвърляте парите нахалост! Разчитайте само на истински специалисти, които ще ви посъветват каква техника и как най-добре да се изгради системата за видеонаблюдение, за да може да задоволи вашите изисквания, или просто казано да ви свърши работа.Често дилемата е между цената, която трябва да заплатите и качеството което трябва да постигнете. Затова спазвайте поговорката за съвета на евреина – „Нямам пари за да купувам евтини неща!“.

Ние от Веспър 55 ЕООД ви гарантираме висококачествена техника, разработена по съвременни технологии, на ниски цени, коректност, компетентна помощ и надеждно изграждане на системите за видеонаблюдение, последваща поддръжка и гаранционно обслужване!

Публикуване на коментар