КАКВО Е AHD технологията?


AHD (Analog High Definition) е ново иновативно решение за предаване на Full HD цифрово видео в системите за видеонаблюдение.  Основната концепция на AHD е да доставя видео с висока резолюция, използвайки нов способ за предаване. Аналоговият видеосигнал след като се формира от аналогова матрица с висока разделителна способност се преобразува и предава с технология за компресиране, подобна на използваната в цифровата телевизия DVB-T, ISDB-T или ATSC. С този интерфейс се постигат HD 720p и 1080p (1 и 2 мегапикселови изображения) и над 1000, 1200, 2000 TVL. С AHD, с висока разделителна способност на цифрово видео може да се предава лесно през коаксиални кабели, усукани двойки, или просто по въздуха. Множество 1080p30 и 1080p60 видео потоци могат лесно да се предава чрез AHD по коаксиален кабел 5C2V / RG6 кабел с дължина до 1000 метра, без ретранслатор (до 500 метра при 3C2V / RG59).

В света на аналогова телевизия, композитно видео бейсбенд сигнал (CVBS) е най-често използваният формат на сигнала. Неговата популярност, лекота на използване, както и устойчивостта са го направили неразделна част от живота ни. CVBS, всъщност е де факто стандарт на сигнал за аналогови системи за видеонаблюдение. Тъй като ние се сбогуваме вече с аналоговата телевизия в целия свят и преминаваме към ерата на цифровата телевизия и цифровите технологии, като DVB-T, ISDB-T, и ATSC. Този стандарт става популярен и незаменим и много прилича CVBS в аналоговата ера.

Досега съществуваха три основни интерфейса, които позволяват предаването на видео в HD резолюция, аудио и данни по коаксиална линия. Това са HD-SDI (High Definition Serial Digital Interface), HD-TVI (High Definition Transport Video Interface) и HDCVI (High Definition Composite Video Interface) интерфейсите. И трите интерфейса позволяват предаването на видео във HD 720p и 1080p, но HD-TVI и HDCVI са по-нови от HD-SDI и поради тази причина имат множество предимства пред него. Най-важните са:

 • Предаване на смесени и двупосочни видео/аудио/PTZ сигнали по един кабел;
 • Позволява кабелни трасета до 300 м;
 • Изображението от камерата е по-качествено от това на стандартните IP и HD-SDI камери, понеже не се компресира предварително от камерата;
 • Позволява по-ниски цени на оборудването – камери и рекордери, сравнено със същия клас IP камери за видеонаблюдение и NVR рекордери.

Недостатъкът на тези технологии е, че камерите работят само със съответните DVR-и, като независимо от високото качество, цената на такава система за видеонаблюдение е доста по-висока от аналоговите такива.

Въведение в AHD камерите

Аналоговите камери с HD резолюция са разработени на основата на най-новата AHD технология. Те използват оптика и сензори с мегапикселова разделителна способност и осигуряват много качествено HD изображение. Както вече споменахме, AHD стандарта притежава изключително висока преносна способност на HD видео и аудио сигнал, лесен и безпроблемен ъпгрейд на системите за видеонаблюдение от аналогова към цифрова Full HD. Поради компресирането на сигнала, той може да се предава, без смущенията въздействащи основно на амплитудата му, да оказват съществено влияние на качеството и затихването приIt is expected AHD to become a de facto standard for digital video surveillance systems in the future. предаване на по-големи разстояния, което е основния недостатък при аналоговите камери. Така се постига запазването на качеството на HD видеопотока в почти същия вид, но с по-тясна честотна лента при предаване.  

Напоследък някои компании предлагат AHD аналогови камери, които постигат 1.0-мегапикселова и 1,3-мегапикселова резолюция. 1.0 megapixel AHD camera adopts OV9712 + NVP2431H, and 1.3 megapixel adopts SONY IMX238 + NVP2430H chipsets. 1.0 мегапикселова AHD камера е със сензор и процесор OV9712 + NVP2431H, а 1.3-мегапикселова е със SONY IMX238 + NVP2430H чипсети. Педимствата са:

 • Поддържа до 1.3M CMOS сензор
 • 3D-NR (Намаляване на шума) за NVP2430H
 • 3D-NR (Намаляване на шума) за AHD 1.0
 • Изход за NVP2431H
 • Подобрение при мъгла
 • Цифров широк динамичен обхват (DWDR)
 • Потребителски OSD
 • Откриване програмируеми AE / AWB / AF
 • Компенсация на мъртви пиксели (на живо / статично)

AHD чипсетите са от корейската компания – Nextchip, компанията разработила и стартирала производството им (NVP2430H / NVP2431H), които могат да работят с 1.3-мегапикселовo прогресивно сканиране със CMOS сензор за изображения. Новите HD-AHD чипсети са предназначени да отговорят на нуждите на нова тенденция в пазарния CCTV. Той е подходящ както за аналогови HD камера и рентабилни HD-SDI приложения. Основната концепция на NVP2430H е в подкрепа 1.3M CMOS сензор и изход I / F, както аналогов 1280H (CVBS / COMET), AHD 1.0 (720p) и HD-SDI 720p. Чипът NVP2431H е в подкрепа 1.3M CMOS сензор и изход I / F, както аналогов 1280H (CVBS / COMET) и AHD 1.0 (720p).

Въведение в AHD DVR

Съвсем естествено е AHD камерите да работят само с AHD видеорекордери.  Тези DVR-и са от хибриден тип (работят и с аналогови и с IP камери). Операционната система, която е на основата на разработен под Linux вграден софтуер, има допълнителната способност да декомпресира получения от AHD камерите видео сигнал и да го възстанови в почти същият HD вид, както е формиран в самите камери, с минимални загуби от компресирането и декомпресирането. Обикновено всички аналогови канали са с AHD резолюция, което позаволява смесеното използване и на камери с 960H или D1 резолюции. Използваните в тези DVR-и видео процесори и чипсет са по-мощни, но в хибриден режим не позволяват постигането на общия брой на каналите. Например 16 канален HVR с видеопроцесорa с висока производителност на компанията High Tech Hi3531  може да поеме 4 аналогови + 4 IP канала и то не с най-високата резолюция. Това определено ще се избегне с непрекъснатото разработване от компаниите на по-мощни видео процесори в бъдеще.

Всичко това, заедно с възможността да се използват съвместно и обикновени аналогови и IP камери позволява гъвкаво проектиране и изграждане на съвременни системи за видеонаблюдение. Предимствата на съвременните хибридни DVR за свързване към Интернет от вида Р2Р (Peer To Peer) чрез E-Cloud (облачна) технология, която не изисква задължително статичен IP address, тъй като не се използва въобще свързването по такъв, както и Onvif стандарта за откриване и свързване на IP камерите, позволяват гъвкаво, лесно и удобно менажиране на подобни системи.

В заключение искам да отбележа, че цените на AHD системите (камери и DVR) е малко по-висока, но съизмерима с обикновените аналогови такива (но за сметка на това постигат много по-добро качество), както и са доста по-ниски от IP камерите или другите HD системи, като в същият момент параметрите са им са по-високи.

Всичките тези предимства на AHD системите, свързани с високото качество на наблюдение и гъвкавото проектиране и използване ги поставят на водещо място във видеонаблюдението като цяло, както и в съвременните системите за сигурност и охрана.  Очаква се AHD да стане основен стандарт в бъдеще.

Публикуване на коментар